Artiklar/Nyheter

http://www.dn.se/ekonomi/miljardaren-warren-buffet-kopare-nar-grekland-saljer-ut-oar/?fb_ref=Default

Grekiska staten säljer ut öar för att få in pengar till statskassan. En av köparna är den amerikanska affärsmannen Warren Buffett som har köpt den obebodda ön Agios Thomas utanför Aten för 15 miljoner euro, enligt tyska Handelsblatt.

Drömmen om en egen grekisk ö, dränkt i solsken och omgiven av turkost vatten kan bli verklighet - om du är superrik. Över 3.000 obebodda öar som tillhör den grekiska staten ligger ute för försäljning. Bakgrunden är att Grekland måste dra in 50 miljarder euro genom att sälja statliga flygplatser, bolag och öar enligt avtalet med övriga euroländer för att få det tredje stödpaketet.

– Det är inte vem som helst som kan köpa öarna utan man får ansöka hos staten och berätta vad man tänker göra. Och det rör sig oftast om stora utländska och grekiska företag som vill exploatera och bygga turistanläggningar, säger Iris Salani Papadopoulou, fastighetsmäklare på Grekland som samarbetar med Södermäklarna.

En av dem som har slagit till är miljardären Warren Buffet, för några år sedan rankad som världens rikaste person.

Nyligen skrev han tillsammans med den italienska fastighetsmagnaten Alessandro Proto under köpekontraktet på den 1,5 kvadratkilometer stora ön i den Saroniska bukten utanför Aten. Vilka planer herrarna har för den karga ön, som saknar både el och system för dricksvatten är höljt i dunkel. Dessutom krävs en timmes färd med motorbåt från Aten för att komma till Agios Thomas.

Hittills har Warren Buffett bara kommenterat affären med att det finns "en mängd goda möjligheter", skriver Handelsblatt.

Enligt Iris Salani Papadopoulou är intresset för den grekiska bostadsmarknaden från utländska privatpersoner stor, inte minst bland svenskar. Och det är definitivt köpläge, priserna har gått ner cirka 40 procent de senaste fem åren.

– Man får mycket hus för pengarna nära några av världens vackraste stränder, säger hon.

Som prisexempel tar Iris Salani Papadopoulou de tre halvöarna på Halkidiki utanför staden Thessaloniki. Där kan man få ett kedjehus på 100 kvadratmeter med havsutsikt för ungefär 1 miljon kronor. På mera kända öar som Mykonos kostar ett likvärdigt hus fem gånger mer.

– På de mer kända öarna har priserna inte gått ner så mycket, säger Iris Salani Papadopoulou.

---------------------------------------------------------------

http://www.svd.se/fyndlage-for-grekiska-lagenheter

Fyndläge för grekiska villor och lägenheter

Kontantkaoset i Grekland har gjort att fastighetsmarknaden tillfälligt står still. Men när bankerna öppnar kan det vara ett riktigt fyndläge för svenskar som vill köpa semesterboenden, tror mäklaren.

Av Sandra Johansson
144delningar

 

Graffitikonst av Alex Martinez i bostadsområdet Exarchia i centrala Aten.

Graffitikonst av Alex Martinez i bostadsområdet Exarchia i centrala Aten. Foto: Georgios G.

Intresset för att köpa lägenheter och villor i Grekland är stort bland solsugna svenskar, säger Iris Papadopoulou som sitter i grekiska mäklarsamfundet och arbetar som mäklare i Grekland och Sverige.

– Just nu så står det still på grund av kapitalkontrollen, det går inte att teckna avtal för lägenheter och hus. Så vi ser inget prisfall de senaste två veckorna, men jag tror inte att priserna kan gå så mycket lägre än nulägets nivå.

Säljer svenskar på grund av oron?

– Nej, svenskar köper. Det finns inga svenskar som säljer, det är greker som säljer. Just nu säljer man inte om man inte har jättestort behov av pengar. Har man inte det så avvaktar man.

Utöver privata boenden förmedlar Iris Papadopoulou även kontor och butikslokaler.

– Kontor som ligger på stora gator med mycket genomströmning är fortfarande attraktiva. Folk fortsätter starta företag och det rör på sig. Det är framförallt lägenheter och kontor i förorterna som står tomma och som har tappat mycket i pris, säger hon.

Priserna på den grekiska fastighetsmarknaden har sjunkit drastiskt de senaste åren och det finns fler hus till salu än det finns köpare, uppger Iris Papadopoulou. Hon säger att det finns en rad problem som förvärrar situationen, framförallt för greker med ont om pengar.

– Taxeringsvärdet har inte följt med ner. Innan betalade man ett pris över taxeringsvärdet, vilket inte heller är bra eftersom det ger mindre skatt. Men nu köper man ett hus långt under taxeringsvärdet och får ändå skatta på det värdet. Regeringen har sagt att det ska ändras, men nu verkar de ha fullt upp, säger Iris Papadopoulou.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

logo

Grekland kommer överleva

Skrivet av Iris Salani Papadopoulou tisdag, 28 juni 2011.

Jag längtade till sommarlovet när jag var barn, det var dags att åka till Grekland. Mitt älskade Grekland med de vackra stränderna, solen, öarna, den goda maten, musiken, historien, sevärdheterna, de gästvänliga och glada människorna fulla av liv, med rolig humor och hett temperament och som alltid ställer upp för varandra.

Det var min bild av Grekland och det är det förvisso fortfarande. Samtidigt är det tragiskt att se människor göra uppror för något som är så självklart som ett rättvist system utan korruption och skattefusk. Människor jag pratar med är dock säkra på att det kommer att bli en rejäl ändring nu om regeringen, de andra politiska partierna och folket samarbetar.  

Visst är situationen katastrofal just nu, men Grekland kommer inte att kolappsa som det skrivs i utländsk media dagligen. Jag tror inte att det ligger i EU:s intressen att Grekland går i konkurs. Folket litar inte på politikerna, många lever med i korruptionen, partianhängare fick som tack för sin röst jobb i den offentliga sektorn. Staten har betalat ut tidiga pensioner, gett 14 månadslöner och förmåner till alla statsanställda. Grekland har haft stor statsskuld och budgetunderskott och levt över sina tillgångar, det är sånt vi redan vet och det är tyvärr den bittra sanningen.

Folket protesterar och demostrerar mot flera åtstramningar och sparpaket och vill ha ännu hårdare regler mot skattesmitare. Grekerna vill se att regeringen gör något drastiskt åt skattefusket som uppgår till miljarder euro per år. Regeringen har förvisso vidtagit åtgärder, staten har nu utsatt en grupp som kommer att utreda skattebedrägeri och korruption, man har även givit högre prioritet till alla rättsfall som har med korruption och skattefusk att göra.

Trots allt som händer har inte vardagen stannat upp, tvärtom. Det görs nya satsningar på bl.a turismen, 17 miljoner turister besöker landet varje år varav ca 600 tusen är svenskar.

Nya direktflyglinjer från Israel och Turkiet har öppnats. Stora kryssningsfartyg kommer lägga till i Thessalonikis hamn som hittills varit i princip outnyttjad. Fler båtlinjer till öarna.

De nya lågprisflygbolagen är fullbokade. Svenska företag såsom IKEA har öppnat ytterligare två nya varuhus. HM har öppnat två stora butiker till. Tyska företag satsar på telecombranschen. Ett stort grekiskt företag planerar att bygga världens största solkraftverk. Man ser även över exportmarknaden, just nu importerar man dubbelt så mycket än vad man exporterar. Fastighetsmarknaden är också en fråga som tas upp ideligen, det är billigt att köpa fastigheter i Grekland just nu för både privatpersoner och investerare. Grekland har många outnyttjade resurser som regeringen ser över och som skall utnyttjas till landets och medborgarnas fördel.

Grekland har nått botten, det är sant , men kan man kanske dra nytta av denna stora kris som pågår? Äntligen kanske det händer saker nu som borde hänt för 30 år sedan. Jag hoppas och tror att man ska bryta detta mönster av korruption och skattefusk och att folket ska samarbeta med regeringen och att Grekland blir en sammanhållen stat. Krångliga regler måste slopas som försvårar för företagen att växa och utvecklas då kommer också utländska investerare att satsa på på den Grekiska marknaden. Bara besparingar leder inte till någon tillväxt, det måste investers. Tillväxten måste öka för att skapa nya arbetstillfällen och därmed kommer välfärden också att öka.

Om Grekland lyckas följa de välståndsskapande reformerna kommer landet att ta sig ur krisen och dessutom med mycket bättre förutsättningar än innan.

 Iris Salani 

 

Rolig läsning med sanningar, humor och kulturkrock..

 Ett Utrag ur Exportrådets "Greklandsida".  

"Praktiska råd och oskrivna regler" 

Grekisk partner
Personlig kontakt till den grekiska samarbetspartnern är viktig. Vid förhandlingar om större order är det av betydelse att man förutom sin grekiska partner är med själv vid förhandlingsbordet. Dokumentation och presentationsmaterial bör vara översatt till grekiska.

Byråkrati
Det är väldigt svårt att tränga igenom den grekiska byråkratin. Det finns även risk för att olika administrativa enheter motarbetar varandra i Grekland. Behovet av en lokal partner är i princip ett måste. En lokal förmåga känner till systemet, hur det fungerar och om eventuell korruption existerar.

Helgdagar och semester
September-maj är bästa tiden för affärsresor till Grekland. Man bör undvika att förlägga affärsresor och möten under semesterperioden 15 juli-10 september. Nationella helgdagar är nationaldagarna den 25 mars och 28 oktober, kyrkliga helger 15 augusti, påsk, pingst och jul. Påsken är den riktigt stora helgen men sammanfaller endast var fjärde år med den svenska.

Kontorstider
Kontorstid innebär för de flesta 8-16 utan avbrott för lunch. Bästa mötesdagar är tisdag och torsdag.

Seder och bruk
Greker är vid en första kontakt mer korrekta i tilltal och umgänge än svenskar. "Ni" används genomgående och ofta lägger man i grekiskan till titel eller herr, fru och fröken vid tilltal. Åldern har större betydelse än i Sverige. Det kan därför vara svårt att bli tagen på allvar, om man är en relativt ung exportsäljare.

Klädsel
Grekiskt affärsfolk klär sig mer formellt än i Sverige. Korrekt klädsel innebär kostym och slips samt välborstade skor (glöm foträta sandaler och sportskor). Affärskvinnor kan bära dräkt, jackklänning, kostym eller liknande och gärna strumpor och pumps. Denna strikthet går igen även hos de anställda. På kvällen kan det gå bra med något ledigare klädsel men det är alltid typen av restaurang som avgör.

Kroppsspråk
Man bör ha ögonkontakt med den man talar med. Greker står oftast närmare varandra än svenskar och gestikulerar gärna när de samtalar. Som svensk gör man bäst i att undvika gester och särskilt att visa handflatan, som vi gör när vi säger t ex "Det gör inget."

Affärsmöte
Det vanliga är, att man besöker kunden på hans kontor efter att ha kommit överens om tid. Mötet börjar oftast på utsatt tid. Trafiken i Aten-Pireus gör dock att en viss försening, 15-20 min kan tolereras. Därefter bör man höra av sig för att meddela läget. Det kan också hända att chefen sitter i telefon eller har något annat för sig. I sådana fall placeras deltagarna i ett konferensrum och erbjuds kaffe och vatten alternativt läsk på sommaren, vilket man bör tacka ja till även om man "just" druckit och kanske bara tar en mun. Inledningen är informell och man diskuterar ofta väder och vind mm innan affärerna kommer upp. Placeringen runt bordet är inte viktig men det vanliga är, att deltagarna väljer var sin sida av bordet.

Förhandlingsteknik
Vare sig man säljer eller köper är intentionerna med förhandlingen att komma närmare ett avslut som tillgodoser båda parternas intressen. Ett avslut sker sällan vid första förhandlingen, även om ärendet är väl förberett. Det krävs ett tålmodigt arbete för att nå resultat. Beslutsfattandet vid privat och offentlig upphandling skiljer sig helt åt. Vid privat upphandlingkan det gå mycket snabbt och en överenskommelse kan tas av en beslutsfattande person, som inte behöver styrelsebeslut eller dylikt. Vid ett muntligt avslut bör man snabbt bekräfta huvuddelen i överenskommelsen för att senare skriva kontrakt eller skicka ordererkännande. Vid offentlig upphandlingkan det ofta ta en mycket lång tid till avslut och byråkratin är betydande. Fattade beslut, inkluderande muntliga är inte definitiva förrän de bekräftats skriftligt. I synnerhet vid offentlig upphandling måste kontrakten vara mycket precisa och detaljerade.

Osynliga koder
Språket är det viktigaste redskapet för kommunikation och budskapet bör framföras klart och tydligt men på et trevlig sätt. Man både lyssnar och talar gärna. Vid varje möte skall man försöka ta ett steg på vägen och snabbt följa upp givna löften. Skjut aldrig upp något till morgondagen om det inte behövs. Sanning är något absolut och viktigt. Det är väsentligt att säga "jag vet inte men återkommer snarast"  i stället för att fara ut i halvsanningar eller lägga ut dimridåer.

Etik
Att inte hålla givna löften, även muntliga, uppfattas som mycket oetiskt och det ges inget utrymme för att tänja på regler från den ena sidan.

Alla eventuella ändringar av överenskommelser bör uppmärksammas och diskuteras och inte smygas in i ett avtal.

Även om smörjning (kick-backs) förekommer bör man utgå ifrån att ingen särskild bearbetning behövs för att få igenom en affär. En lokal rådgivare eller agent kan här vara mer lyhörd och ägnad att agera.

Om en förhandling kört fast på någon punkt gå tålmodigt vidare med andra punkter och kom överens för att sedan försöka kompromissa fram ett totalt avtal. Kunderna är ofta flexibla och resonabla.

Det är definitivt en moralisk skyldighet att stå fast vid fattade beslut. Om man inte gör det finns risk att man blir svartlistad och får dåligt rykte på marknaden.

Rent allmänt är det svårt för svenska affärsmän att utan erfaren lokal rådgivning göra affärer i Grekland. Vid offentlig upphandling är en grekisktalande partner ett måste.

Kommunikation
Det är lätt att kommunicera via telefon och fax, som alla kunder har. Fax är idag det vanligaste sättet. E-post har blivit vanligare men är ännu inte särskilt utbrett. Språken som skall användas är grekiska eller engelska. När det gäller större offerter med tekniska specifikationer är det bäst att använda kurirpost. Den grekiska posten kan ibland mankera. Fax bör inte användas vid känslig eller hemlig information. Man behöver inte vara särskilt formell i kommunikationen.

Presenter
Presenter är vanligt i affärssammanhang. När greker ger, är det ofta rejält och påkostat. Svenskt glas är uppskattat och berömt, presentknivar likaså men inte gärna konsthantverk av trä, linne e dyl. En vacker bok om Sverige på engelska kan också vara lämplig. Gåvor överlämnas i slutet av ett möte. Det kan hända att den grekiske mottagaren låter paketet förbli oöppnat och man får som nordbo inte ta illa upp.

Representation
Man har för svenska förhållanden sena vanor i Grekland. Middag börjar normalt mellan klockan 21 och 22. När man blir hembjuden till någon bör man ta med sig blommor, choklad, en flaska fin sprit eller gåva. Man kommer inte exakt på klockslaget men högst 30 min för sent. Vid bordet talar man om familj, politik, ekonomi etc. Ett outtömligt ämne är att be om förslag till trevliga semestermål i Grekland. Religion bör man undvika och inte gärna diskutera grannländer som Turkiet, Cypern, FYROM. FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) bör konsekvent användas i umgänget med greker. Greker uppskattar humor, dock ej oanständiga eller plumpa skämt särskilt inte i damers sällskap.

Man håller inte lika strikt på etikett som i Sverige. Hedersplatsen är till höger om värdinnan, men tacktal förväntas ej från hedersgästens sida. Skålandet är inte så formaliserat som i Sverige. Värden hälsar ofta välkommen men därefter kan vem som helst ta initiativet. Man bör inte på svenskt vis lägga för stor vikt vid ögonkontakt vid skålande. Som regel är det grekiska bordet fullt av rätter och skulle man mot förmodan råka på något mindre smakligt är det bara att lämna. Man tackar inte för senast.

I Grekland går man ofta ut på restaurang. Man kan mycket väl bjuda sin affärsbekant, när man lärt känna varandra lite mer. Fruar deltar sällan i affärssammanhang. De flesta större ställen tar kort men man bör ha växel för t ex dricks (5-10%) till hands.

Land och folk
Aten med hamnstaden Pireus och förstäder med en sammanlagd folkmängd på drygt 5 miljoner har i det närmaste vuxit ihop. Trots försök till decentralisering är Attika-området Greklands puls. Den grekiska ekonomin baseras i hög grad på privat ägande. De flesta företag, även de riktigt stora, är familjeföretag. Många företagare är "selfmade men".

Kyrkan spelar en stor roll i grekernas liv och 97% är grekisk-ortodoxa. Kyrkan är på intet vis dogmatisk och för en nordbo kan ett dop eller bröllop i kyrkan te sig mycket informellt.

Familjen är en annan hörnsten och fungerar som skyddsnät, när samhället mankerar. Man umgås mycket med släkt och vänner. Barnen är nästan alltid med även om timmen är sen. När man råkas eller talar i telefon frågar man alltid, hur familjens medlemmar mår och månar särskilt om barnen. I Grekland firar endast barnens och ungdomarnas födelsedag. Namnsdagar firas av alla desto mer. Man talar aldrig om ålder. Ej heller bör man på svenskt vis tala för mycket om arbete, utbildning.

Grekerna är öppna och utåtriktade, pratsamma, positiva och känslosamma. Superlativerna haglar, likaså frågorna. Som "ärlig svensk" behöver man inte alltid svara helt sanningsenligt om bakgrund, lön och privatliv. En grek vet oftast allt bäst och har svårt att acceptera, att andra kan veta lite mer. De är med rätta stolta över sin historia.

Grekland är ännu ett mansdominerat samhälle, men kvinnorna bestämmer i hemmet. Allt fler kvinnor förvärvsarbetar. Fler kvinnliga än manliga akademiker utexamineras numera. Många föredrar numer att arbeta även efter giftermål. Fler kvinnor sitter idag på högre poster om än få i toppositioner. 

Att vara svensk i Grekland är mycket trevligt. Grekerna har genom landsmän i Sverige fått en mycket positiv bild. Våra humanitära insatser under andra världskriget liksom det politiska arbetet mot juntan 1967-1974 med Olof Palme i spetsen har grekerna inte glömt. I många städer och samhällen finns gator, torg och t o m idrottsklubbar uppkallade efter Olof Palme.  Ca 500.000 svenskar besöker som turister landet varje år vilket också bidrar till förbrödringen.

 sveriges-flagga.jpggreklands-flagga.jpg

Länkar:

Exportrådet, www.exportrådet.se     www.swedishtrade.se/

Athens News (allmänna nyheter), http://www.athensnews.gr

Reporter (finansnyheter), http://www.reporter.gr/

 

 

"Det handlar egentligen om att hitta en pålitlig och kunnig lokal rådgivare som löser allt det praktiska, talar språket och har de rätta kontakterna. När vi tar över ansvaret för hela eller delar av projektet tar vi också på oss ansvaret för att hitta den absolut bästa lösningen för just er. Kundens önskemål styr vårt arbete. En öppen och långsiktig relation är viktig för oss. Vi hjälper till med allt det praktiska och fungerar som er vägledare genom hela den byråkratiska processen."

Iris Salani 

VD

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)